Verslag Maas Clean Up

Geplaatst op 16-04-2024  -  Categorie: Algemeen

maas-cleanup1Zaterdagochtend 9.00 uur, 13 april. Het clubschip zit helemaal vol. Zowel binnen als buiten op het terras staan bekenden en onbekenden te wachten op de start van de Maas Clean Up 2024. Het zijn vrijwilligers van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) en natuurmonumenten, en ook een flinke groep van Neptunus staat klaar, in totaal zo´n 60 personen.

Voordat we op pad gaan, krijgen we nog de nodige instructies. Door de vele regen zijn delen van de oever veranderd in een moeras, we moeten oppassen dat we niet te ver wegzakken. En we leren dat lachgascilinders tegenwoordig een groot probleem zijn. Als we ze vinden, moeten we het melden. De cilinders mogen niet tussen het gewone afval komen, want dat levert grote problemen op bij de afvalverwerking. Ook te grote voorwerpen kunnen we melden en hoeven we niet zelf te slepen.

We worden opgedeeld in vier groepen, zodat iedere groep een ander deel van de Koornwaard voor zijn rekening kan nemen. We krijgen allemaal een afvalgrijper en een vuilniszak en gaan op pad. Al snel struinen we door de Koornwaard op plekken waar je eigenlijk nooit komt en zo zie je de haven ook eens vanaf een andere kant.

maas-cleanup2Al snel zijn de eerste vuilniszakken vol en hebben we meer zakken nodig. We vinden van alles, vooral veel stukken plastic, aanstekers en flesjes. De leukste vondsten waren een badeend en een heuse flessenpost met bericht! Het grootste probleem is piepschuim, of met een mooi woord Styropor. Er liggen werkelijk overal tienduizenden stukjes styropor. De grotere stukjes kunnen in de vuilniszak, maar al die heel kleine deeltjes, het is onbegonnen werk. Terwijl je bezig bent met opruimen, vraag je je af of mensen het nou bewust in de natuur gooien, of dat veel dingen toch onbedoeld wegwaaien of vergeten worden.   

Na twee uur krijgen we langzaam kramp in onze handen van die afvalgrijper en hebben we ook het besef dat we lang niet alles opgeruimd krijgen. Bij terugkomst zien we een flinke berg afval als resultaat van onze actie. Aan de ene kant ben je blij dat de natuur weer wat schoner is geworden, aan de andere kant besef je door zo´n actie dat door de mens wel heel veel – vooral plastic – rotzooi in de natuur komt. Als dank voor de vrijwillige inzet kregen alle deelnemers een heerlijke lunch aangeboden en konden we terugkijken op een geslaagde en nuttige dag.